Blyertspennor

Blyertspennan passar utmärkt till dig som är konstnär och vill producera konst med hjälp av blyertspenna eller till skoleleven som vill rita skisser eller på annat sätt känna dig fri i ditt arbete. Blyertspennan används företrädesvis på ljust papper. Blyertspennor eller rättare sagt grafitpennor finns i olika varianter och prisklasser.

Allt ifrån den klassiska skolpennan som du kan vässa med en pennvässare till mer exklusiva stiftpennor. Blyertspennor är perfekt när du vill skissa och känna dig fri att göra ändringar i din text i efterhand. Det är enkelt att avlägsna det du skrivit eller ritat med hjälp av ett radergummi. När blyertspennan uppfanns gjorde den det billigt för var och en att ha tillgång till en penna och skrivandet kunde på det sättet breda ut sig bland de stora massorna. Blyertspennor kan ha olika hårdhetsgrad. Den mjukaste enligt den europeiska hårdhetsskalan (9B) är också den svartaste grafiten. Den hårdaste (9H) är också den ljusaste. Blyertspennan kan köpas enskilt eller i set med pennor i olika hårdhetsgrad. Dessa set lämpar sig utmärkt för mer konstnärligt arbete där konstnären behöver kunna skifta penna beroende på önskad hårdhet. Blyertspennor med hög kvalitet har ett hållbart hellimmat stift.

Blyertspennor

Stiftpennor en variant på blyertspennan

Stiftpennor finns med olika tjocklek på stiftet, det brukar anges i millimeter, t.ex. 0.7. Pennan fungerar så att du fyller på med stift och trycker ut stiften med hjälp av knappen längst upp på pennan. Stiftpennorna har olika tyngd och beroende på tycke och smak kan en mer eller mindre tung stiftpenna ligga mer eller mindre bra i handen. Ofta ingår ett radergummi i stiftpennan, monterat under tryckknappens huv. Detta radergummi är utbytbart vilket gör att du kan byta ut det när det börjar bli slitet eller är på väg att ta slut. Det är praktiskt att alltid ha ett radergummi tillhands när du använder pennan. Stiftpennor finns i enklare format eller mer exklusiva varianter med stilren design. Dessa kan också levereras i presentask eller förvaringsask. Stiftpennan finns med tjockt ergonomiskt gummigrepp vilket många upplever ger en skön och behaglig känsla vid användning. Pennkroppen kan ha olika form och färg. Det finns även stiftpennor med transparent pennkropp ibland kombinerat med någon färg.

Somliga föredrar den klassiska blyertspennan som vässas med hjälp av pennvässare, andra föredrar stiftpennan. Detta är i mångt och mycket en fråga om tycke och smak. En del upplever att stiften lätt bryts om man är van att skriva med lite mer ”tryck”. Ett sätt att kompensera detta kan vara att satsa på en penna med lite tjockare stift – som inte lika lätt bryts.

Comments are closed.